SIDSTE NYT: Coronavirus (COVID-19) her

OPDAGELSERNES

ØER

Kanarieøerne spillede en vigtig rolle for Chrisoffer Columbus' rejse til Amerika. Øerne var ikke bare sidst stop i Europa, hvorfra skibene lettede anker. Det var her man fyldte op, i alle ordets betydninger. Øernes naturrigdom, det rene drikkevand og lokalbefolkningens gæstfrihed fik besætningerne til at slå sig ned i ugevis for at samle kræfter til den lange tur over Atlanten.

Under et besøg på Kanarieøerne vil du opleve al deres livsbekræftende styrke , og det vil stå klart, hvorfor Christoffer Columbus valgte øerne som forsyningspunkt inden den vigtigste rejse i verdenshistorien.

/

Mod den nye verden

Den 3. august 1492 tog skibene Santa María, Pinta og Niña af sted fra Palos de la Frontera med retning mod Kanarieøerne, som var det sidste havn inden rejsen på jagt efter en alternativ rute til Indien.

De ankom den 9. august til øerne, hvor de fik skibene fyldt op og benyttede her lejligheden til at hverve nogle af de kanariske sømænd, som var kendt for deres evner for sejlads og kendskab til det store hav. Langt om længe, den 6. september, drog Christoffer Columbus' ekspedition af sted med kurs mod det østlige Asien. Den dag for længe siden kunne ingen have forudset det, der skulle vise sig at ske. Efter ugers rejse opstår der spænding blandt besætningsmedlemmerne, og der er endda forsøg på mytteri.

Den 12. oktober 1492, efter 36 dages rejse, leverer Rodrigo de Triana det længe ventede "Land i sigte"-råb fra toppen af masten på La Pinta. Christoffer Columbus' havde ændret historiens kurs.

/

Kanarieøernes rolle som stop på vejen mod Amerika

Der var to ting, der gjorde Kanarieøerne til et obligatorisk holdepunkt på ruten mod den nye verden: de ligger midt i Kanariestrømmen, og de er Europassidste bastion mod vest. Og da Christoffer Columbus var opmærksom på begge dele, har Kanarieøernes historie lige siden været tæt forbundet med Amerikas historie.

Fra øerne tog man de første frø til sukkerrør og bananplanter med mod Østasien. Det samme var tilfældet med grise, geder, hunde og får, som snart blev udbredt i Vestindien. Den anden vej kom kartoflen fra det nye kontinent forbi Kanarieøerne, hvor den hurtigt tilpassede sig og blev ført videre til Europas fastland.

Mange af Kanarieøernes beboere gik ombord og tog af sted mod den nye verden og endte med at grundlægge byer som Buenos Aires, i 1535, eller andre som Santa Marta, Caracas, Montevideo og Havana, steder hvor deres indflydelse kan mærkes selv i dag.

Columbus' hus

Gran Canaria

Huset er bygget oven på det gamle hus, som var hjemsted for den guvernør, som Christoffer Columbus bad om hjælp til at reparere de skadet, som Pinta havde fået på rejsen fra Spaniens fastland. Bygningen har stadig oprindelige elementer bevaret fra det 16. århundrede og har høj bevaringsværdi. Gå derind, og du føler dig allerede ført tilbage til de opdagelsesrejsendes tider og vil opdage og få fortalt alt, hvad der skete i forbindelse med den første rejse til Amerika, og hvilken rolle Kanarieøerne spillede for den. Se >

La Gomera

Casa de Colón på øen La Gomera er det perfekte sted til at mærke, hvorfor sømanden fra Genoa havde en svaghed for netop denne ø. Det overdådige arkæologiske og historiske materiale tager dig med rundt på hele datidens La Gomera og giver indblik i den afgørende rolle, øens befolkning spillede for opdagelserne. Desuden er museet beliggende i en arkitektonisk smukt kanarisk herskabsvilla fra det 17. århundrede, som er renoveret med ypperste respekt for det oprindelige udtryk. Den danner en helt særlig ramme for at gå på opdagelse i alle hemmelighederne omkring denne begivenhed.Se >

/

På rundtur med de opdagelsesrejsende

La Gomera

Det siges, at Christoffer Columbus blev betaget, første gang han satte sine fødder på øen La Gomera. Der er også en historie om, at han i byen San Sebastián havde en kærlighedsaffære med den lokale guvernørfrue, Beatriz de Boadilla. Denne rundtur kan kun begynde fra grevens tårn, La Torre del Conde, hvor de elskende ifølge de lokale på øen kunne udspioneres i deres skjul. I dag er det et af de mest besøgte monumenter, og indenfor kan man se en velbevaret og interessant kartografisk udstilling. Få meter derfra ligger Casa de la Aguada, som var guvernørfamiliens første bolig. Det siges, at Christoffer Columbus hev vand til sin første rejse op fra husets brønd. Denne lille rundtur slutter ikke langt derfra, ved kirken Iglesia de la Asunción, hvor Columbus tro mod traditionen bad til, at rejsen blev vellykket.