SIDSTE NYT: Coronavirus (COVID-19) her

Néstor
Martín-Fernández
de la Torre

I HJERTET AF DEN KANARISKE MODERNISME

Néstor Martín-Fernández de la Torre, blandt kunstelskere blot Néstor, er en af de vigtigste repræsentanter for symbolisme og modernisme inden for europæisk malerkunst. Som kunstner forsøgte han altid at fremelske de storslåede omgivelser på Kanarieøerne, og hans arbejde betragtes som en fejring af den kanariske personlighed og traditioner. Mange eksperter har betragtet hans værker som et afgørende led i forståelsen af de europæiske kunstneriske bevægelser fra begyndelsen af det 20. århundrede.

Derfor er det ikke så mærkeligt, at mange af de besøgende på Kanarieøerne benytter lejligheden til at lære hans værker intimt at kende. Med deres særlige verdenssyn og hyldest til øernes lys og natur har de stor kunstnerisk værdi.

/
Stor international
prestige

Néstor Martín-Fernández de la Torre blev født i Las Palmas på Gran Canaria i 1887. Fra han var helt lille blev der lagt mærke til hans kunstneriske talent, hvilket fik ham til at søge nye omgivelser for at få sin horisont udvidet: Madrid, Bruxelles, London og endelig Paris, hvor han kom til at opleve opblomstringen af Art-Nouveau og fik eget atelier. Her fandt han den scene, hvor han skulle etablere sig som verdensanerkendt kunstner. Han fik udstilling i de bedste europæiske og latinamerikanske gallerier og modtog vigtig hæder.

I begyndelsen af 30'erne vendte Néstor tilbage til Gran Canaria og fandt et nyt værksted, så han kunne genopdage sine kunstneriske og følelsesmæssige rødder. Omkring dette tidspunkt tog han hul på sit mesterværk, som dog aldrig blev afsluttet: el Poema de los Elementos (Elementernes Digt).

/
En overdådig
og "précieux"
æstetik

Néstors værker trækker på symbolismens plasticitet og næres af den for at skabe et af datidens mest enestående æstetiske universer. Med afsæt i den lokale virkelighed skaber han en verdensomspændende kunst, som samtidig giver beskueren fornemmelse for øernes gamle fortællinger. I hans værker er der ikke plads til klichéer, lokal indforståethed eller banal folklore, men alene til genfortolkning af klassikerne.

/
PUEBLO
CANARIO

/
Pueblo
Canario

Projektet "Pueblo Canario" udgør det store univers hos Néstor Fernández de la Torre, og er en klar vidnesbyrd om den store indflydelse, Kanarieøerne har haft på kunstnerens værker. Meningen med projektet var at udbrede den kanariske kultur blandt de besøgende, og Néstor designede det hele. Til trods for at han aldrig nåede at se sit værk afsluttet, blev det færdiggjort med største respekt for hans udkast. Pueblo Canario er et arkitektonisk kompleks, hvor du kan gå rundt i de forskellige bygninger, som er inspireret af den traditionelle kanariske byggestil og fordybe dig fuldstændig i øernes kulturelle værdier.

Se Pueblo Canario

/
Museo
Néstor

Inden i det arkitektoniske kompleks Pueblo Canario kan man se denne museumsudstilling i neokanarisk stil fra 1956, og som indeholder størstedelen af kunstnerens værker. Museet har 12 sale med både særudstillinger og en permanent samling, hvor man kan se hans vigtigste værker: Epitalamio, El Niño Arquero samt de to udstillinger som udgør Elementernes Digt. På museet kan du desuden tage en guidet rundtur med de personer, der ved allermest om alle detaljerne i hans værker.

Se Museo Néstor

/
Pérez
Galdós-teatret

Dette teater er en af de bedste måder at få indblik i diversiteten i Néstors værker. Efter en brand i 1918 fik kunstnerens bror, arkitekten Miguel Fernández de la Torre, til opgave at indrette den nye bygning. Han skulle lave scenetæppet, parterrens glasmalerier, scenekanten
Dette teater er en af de bedste måder at få indblik i diversiteten i Néstors værker. Efter en brand i 1918 fik kunstnerens bror, arkitekten Miguel Fernández de la Torre, til opgave at indrette den nye bygning. Han skulle lave scenetæppet, parterrens glasmalerier, scenekanten
og en række freskoer forskellige steder i bygningen. Især bør Saint-Saëns-salonen fremhæves, da man både kan se selve Néstors malerier men også genfinde hans aftryk på paneler, glasmalerier, lamper og små statuer af træ.

Pérez Galdós-teatret